Ergonomija na radnom mjestu: Kako odabrati idealan radni stol i radnu stolicu?

U suvremenom radnom okruženju, koje je često karakterizirano dugotrajnim sjedenjem, pravilna ergonomija postaje ključna za održavanje zdravlja i produktivnosti zaposlenika, a prvo što pritom treba imati na umu su stolice i stolovi.

Ako su nekvalitetni i nepravilno postavljeni, mogu dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući bolove u leđima, vratu i zapešćima, kao i dugoročne poremećaje poput sindroma karpalnog tunela i kroničnih bolova. Stoga, važnost ergonomije na radnom mjestu ne može se dovoljno naglasiti. Ne samo da smanjuje rizik od ozljeda i nelagode, pravilna ergonomija ujedno povećava produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika.

Ergonomsko radno mjesto - bolovi u leđima

Kroz primjenu ergonomskih principa, tvrtke mogu osigurati da njihovi radnici rade u komfornijem i zdravijem okruženju. No, osim adekvatnog poslovnog namještaja, potrebno je u radnom okruženju stvoriti naviku da zaposleni ustanu na 15 minuta svakog radnog sata, da hodaju dok obavljaju telefonske pozive, da stoje tijekom sastanaka i izlaze iz prostorije po obrok.

Sve to su osnove, kojima se vodi briga o zaposlenima, što rezultira s manje bolovanja, poboljšanom produktivnosti i općenito boljom radnom atmosferom. Već to sugerira koliko je važno brinuti o ergonomiji, ali ne sugerira i što točno izabrati kako bi zaposleni dobili ono najbolje. Nije dovoljno kupiti bilo kakav stolac ili stolove, važno je paziti na brojne detalje.

Ergonomski stolac

Zaposleni sjede najveći dio vremena i stolice su im najveći prijatelj. Ili neprijatelj. Zato, kod odabira obratite pozornost na naslone za leđa, koji bi trebali odgovarati donjem dijela leđa dok se sjedi na njima. Kut im mora biti otvoren, a napetost prilagođena da ne bude prekrut ili prelabav. Zatim, bitno je obratiti pozornost na naslone za ruke. Visina im ne bi trebala prelaziti visinu stola jer idealno je da podlaktice budu paralelne sa stolom. Na kraju, pripazite na visinu i dubinu sjedala tako da su bedra gotovo paralelna s podom, a stopala udobno postavljena na tlo. Za one koji ne bi prolazili dugotrajan proces pregledavanja svake stolice posebno, idealno rješenje su uredske stolice Light Up i AccisPro, a obje imamo u našoj ponudi.

AccisPro ne ograničava korisnika već prati njegove pokrete te omogućava aktivno sjedenje, uz sve navedene karakteristike idealne ergonomske stolice. Ističe se kvalitetom, u spoju s inovativnosti jer ima jedinstvenu karakteristiku - neovisno kretanje sjedala i naslona, što omogućava inovativni patentirani sustava SmartHPS. Time se osigurava udobnost svakome tko sjedi u njima.

Ergonomska uredska stolica Accis Pro

Dio naše ponude je i Light Up, nešto pristupačnija, ali ne i manje ergonomski kvalitetna stolica. Ima moderan, zaobljeni, dizajn, s mrežastim ili tapeciranim naslonom. Njome se upravlja uz syncro mehanizam, a koliko plijeni pažnju dizajnom potvrđuje nagrada Top design award, priznanje kojim se mogu pohvaliti samo najbolji. Uklapa se u svaki ured, a osim estetskog, nudi i ergonomske prednosti.

Ergonomski radni stol

Uz radnu stolicu potreban je i radni stol, jedno bez drugoga teško ide u današnjim uredskim poslovnim okruženjima. Ali, dugoročno sjedenje ima negativnog utjecaja na cirkulaciju, dok nepravilno sjedenje može rezultirati različitim bolovima u leđima, vratu ali i išijasu, što izaziva brojne druge kratkoročne ili dugoročne zdravstvene probleme. Samo, kako doskočiti problemu radnih stolova koji ne mogu odgovarati baš svima?

Nekome je stol prenizak, nekome je previsok pa su situacije u kojima radite na preniskoj ili previsokoj površini iznimno nezgodne za produktivnost, ali i zdravlje. U tom smislu, ergonomski radni stol podesiv po visini idealno je rješenje.

Kao, primjerice, naš elektropodizni uredski stol EPUS-PL. Prilagođava se svakom korisniku i nudi statodinamičko rasterećemnje pri radu, ponajprije zahvaljujući preciznom elektromotoru. Njegova metalna konstrukcija izvedena je tako da nema prepreka ispod stola za sve položaje tijela korisnika pri sjedenju, čime se dobiva povećana slobodna površina i ispod stola. Tipkovnica s displayom za upravljanje smještena je neposredno ispod radne plohe, lako je dostupna i skrivena.

Istina, radni stolovi koji su podesivi po visini ponekad mogu odbiti nove kupce jer su cjenovno iznad običnih radnih stolova, no je li razlika od par desetaka eura previše ako nudi dugoročno rješenje potencijalnih zdravstvenih tegoba? Odgovor je jasan sam po sebi, ali neka prednosti radnih stolova podesivih po visini govore same za sebe.

Smanjuju rizik od srčanih udara jer potpuni izostanak fizičke aktivnosti i dugotrajno sjedenje imaju negativan učinak na kardiovaskularni sustav. Štite kralježnicu, zglobove i koljena jer je korisnik aktivniji u odnosu na onoga koji konstantno sjedi kroz radno vrijeme. Imaju dobar učinak na mišiće jer su napetiji u stajaćem položaju pa ne mogu postati mlohavi kao u slučaju dok se konstantno sjedi. Smanjuju mogućnost gojaznosti jer stajanje troši 100 do 200 kalorija u jednom satu, ovisno o težini osobe. U konačnici, podesivi radni stol povećava učinkovitost i štedi novac.

Baš zato se ono nešto više uloženog novca nego u klasičan radni stol u konačnici vrati. A za one koji žele istinsku kvalitetu i najbolje što podesivi radni stolovi mogu ponuditi, idealno rješenje je već spomenuti elektropodizni uredski stol EPUS-PL, koji se može pronaći u našoj ponudi. Uz njega će svaki zaposlenik dobiti točno ono što treba, kao da mu je izrađeno po mjeri.

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM