Pametna automatizacija skladišta – budućnost industrije

Pametna automatizacija skladišta donosi revoluciju u način na koji skladišta posluju, omogućujući veću produktivnost, sigurnost, skalabilnost i optimizaciju prostora. A i sve je prisutnija u raznim industrijama i distribucijskim sektorima, uključujući prehrambenu, farmaceutsku, kemijsku i druge industrije.

Razlog takve situacije leže u tome što su ovi sustavi fleksibilni i prilagodljivi, projektirani prema specifičnim procesima, kapacitetima i vrstama transportno skladišnih jedinica, čime se osigurava njihova učinkovita primjena u različitim radnim okruženjima.

Primjerice, integracija napredne robotike, analitike podataka i umjetne inteligencije dodatno poboljšava operativnu učinkovitost i donošenje odluka, pripremajući skladišta za izazove budućnosti. Oni nisu zanemarivi i potrebno je mnogo truda da se prevladaju oni poput integracije, skalabilnosti, pouzdanosti, obuke i troškova, ali sve to se isplati jer prednosti uvelike nadmašuju prepreke, čineći automatizaciju ključnim elementom moderne intralogistike.

Automatizirano skladište - Kardex

Naime, ona predstavlja okosnicu modernog skladišnog poslovanja, omogućujući optimizaciju svih unutarnjih logističkih procesa. Danas, u svijetu gdje su brzina i efikasnost ključni za konkurentnost, važnost intralogistike je neupitna. Osigurava da materijali i proizvodi brzo i sigurno prolaze kroz skladišne prostore, od ulaska do izlaska, čime se poboljšava cjelokupna operativna učinkovitost.

Brzorastuće tržište automatizacije i izazovi

Tržište povezano s automatizacijom u intralogistici ubrzano raste, redefinirajući budućnost industrije. Prema predviđanjima, do 2028. godine, tržišna vrijednost automatizacije u intralogistici trebala bi doseći oko 44 milijarde američkih dolara. Ovaj rast omogućava napredak u robotici, tehnologiji koja se očekuje da će do 2025. godine biti prisutna u 85 posto skladišta diljem svijeta, što je 49 posto više nego u prošloj godini.

Da bi tvrtke u svemu tome sudjelovale s najboljim mogućim učinkom u svakom smislu, moraju misliti na nekoliko ključnih komponenti koje igraju vitalnu ulogu u povećanju operativne učinkovitosti kod pametne automatizacije skladišta.

Kao, primjerice, automatizirani sustavi za pohranu i dohvaćanje (ASRS) koji optimiziraju iskorištavanje prostora i ubrzavaju dohvaćanje. Ovi sustavi omogućuju visokodenzitetno skladištenje i brzi pristup inventaru. Baš kao i transportna tehnologija koja omogućava glatko i kontinuirano kretanje robe, povezujući različite operativne zone. Istovremeno, integracija robotike ključna je za modernu intralogistiku, nudeći neusporedivu preciznost i učinkovitost u repetitivnim zadacima kao što su odabir, pakiranje i sortiranje, a na kraju poprilično važnu ulogu imaju i dizalice za police, koje se ističu sposobnošću rukovanja teškim teretima i navigacije visokim skladišnim regalima, značajno povećavajući vertikalni kapacitet skladištenja i brzinu dohvaćanja.

Automatizirani sustavi za pohranu i dohvaćanje (ASRS)

Zajedno, sve ove važne komponente čine okosnicu naprednog automatiziranog sustava. No, to je tek jedan od prvih koraka na putu do cilja. Usvajanje automatizacije u skladišnom poslovanju jest onaj sljedeći i donosi brojne prednosti, temeljno transformirajući način rada skladišta. Jer, povećava produktivnost zahvaljujući automatizaciji brojnih procesa, od upravljanja inventarom do ispunjavanja narudžbi, minimizirajući ručne intervencije i smanjujući operativno vrijeme. Prema studiji tvrtke McKinsey, implementacija automatizacije u upravljanju skladištem može povećati produktivnost za do 40 posto, što dovodi do značajnih ušteda troškova.

Kao i poboljšane sigurnosti jer se smanjuje potreba da radnici obavljaju opasne zadatke ili rukuju teškim teretima, čime se minimizira rizik od ozljeda na radu. Također, automatizirana skladišta mogu se lakše prilagoditi promjenjivim poslovnim potrebama, što poboljšava skalabilnost. Dakle, mogu podnijeti povećane obujme bez proporcionalnog povećanja rada ili resursa, čime se skaliranje čini isplativijim. Ne treba zanemariti ni da se pametnom automatizacijom bolje upravlja inventarom i bolje optimizira prostor.

Integracija analitike podataka i umjetne inteligencije

A za to ponajprije pomaže kvalitetna analitika podataka, koja putem agregacije i ispitivanja velikih količina operativnih podataka, pomaže u prepoznavanju obrazaca, predviđanju potreba za inventarom i optimizaciji radnih tokova. Ova prediktivna sposobnost osigurava da skladišta budu proaktivna, umjesto reaktivna, u upravljanju zalihama, smanjujući višak zaliha i nedostatak te olakšavajući prakse "just-in-time" inventara.

 Automatizirano skladište - DBT d.o.o.

Istovremeno, umjetna inteligencija, posebno u obliku algoritama strojnog učenja, revolucionira operacije skladišta automatizacijom složenih zadataka. Štoviše, njena integracija u sustave za upravljanje skladištem omogućuje donošenje odluka u stvarnom vremenu, poboljšava točnost predviđanja potražnje i povećava ukupnu operativnu učinkovitost.

Mi u Primat Logistici već smo se dokazali u savladavanju svih ovih izazovnih koraka pri implementaciji pametne automatizacije skladišta uspješnim uvođenjem potpune automatizacije u skladišne operacije DBT-a i Narodnih novina. Svi procesi uskladištenja i uskladištenja robe u potpunosti su automatizirani, a softverske aplikacije za upravljanje logističkim operacijama i tehnikom, kao što su dizalice i transporteri, proizvod su naših stručnjaka.

Vezane datoteke

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM