Prednosti Li-ionskih baterija kod viličara u odnosu na klasične kiselinske

U svijetu logistike i rukovanja teretom u skladištima, odabir odgovarajuće baterije za viličare ključan je za optimizaciju učinkovitosti, troškova i sigurnosti. Naime, elektro viličari dolaze s dvije glavne vrste baterija - klasičnim kiselinskim i modernijim litij-ionskim (Li-ion).

Kod odabira primarne za elektro viličar, potrebno je znati njihove prednosti i nedostatke. Pritom, potrebno je znati i da su Li-ionske baterije ipak u osjetnoj prednosti kao modernija, isplativija i efikasnija tehnologija. Što se može zaključiti i kroz detaljnije usporedbe.

Sve prednosti i nedostake Li-ionskih i kiselinskih (olovnih) baterija za viličare pogledaj u infografici.

Klasične kiselinske baterije

Poznate i kao olovne baterije, dugi niz godina su standard u industriji, ponajprije zbog relativne pristupačnosti i pouzdanosti. No, s napretkom tehnologije, njihove mane postale su sve očitije. Imaju prosječno 1500 ciklusa punjenja do 75 posto iskoristivosti. To ukazuje na životni vijek baterije prije nego što njezina učinkovitost značajno padne. Za mnoge aplikacije ovo može biti dovoljno, no za intenzivne radne uvjete ovo može značiti češće zamjene baterija, a to narušava produktivnost, efikasnost i, u konačnici, isplativost.

Sukladno njhovoj slabijoj dugovječnosti, garancija za ovu vrstu baterija obično traje dvije godine do 80 posto kapaciteta. Mana za današnje pojmove i potrebe jest što trebaju redovito održavanje, uključujući provjeru i nadopunu razine elektrolita te čišćenje korozije na terminalima. Ovaj dodatni rad može povećati operativne troškove i vrijeme potrebno za izvedbu zadataka.

Kao veliki problem jest činjenica da tijekom punjenja ispuštaju elektrolitički plin, poznatiji kao plin praskavac. To zahtijeva ventilaciju i poseban prostor za punjenje kako bi se spriječile opasnosti od eksplozija. Uz to, zahtijevaju hlađenje nakon punjenja jer se mogu pregrijati, što dodatno komplicira proces kako se njima upravlja.

Sama namjena im je za srednju do tešku aplikaciju rada, ali moraju raditi u više smjena jer su podložne prekomjernom pražnjenju i nadopunjavanju, što ih može oštetiti. U konačnici, potrebna im je i posebna stanica za punjenje te prostor za stalak na kojima su baterije, što znači gubitak vrijednog skladišnog prostora.

Litij-ionske baterije

Predstavljaju noviju tehnologiju koja donosi niz prednosti u usporedbi s klasičnim kiselinskim baterijama. Zbog visoke učinkovitosti i dugog vijeka trajanja, posljednjih godina postaju preferirani izbor u industriji. Zato Primat logistika u ponudi ima isključivo njih. Osim u slučaju čeonih elektro viličara, koji dolaze s kiselinskom i s Li-ionskom baterijom, ovisno o želji kupca.

Tako koncipirana ponuda naglašava prioritiziranje kvalitete, dugoročne sigurnosti i isplativosti, što u ovom slučaju viličari s Li-ion baterijama i pružaju.

Li-ionska baterija u viličaru

Kad govorimo o njihovim prednostima, imaju impresivnih 5000 ciklusa punjenja do 80 posto iskoristivosti. To znači da mogu trajati puno dulje od kiselinskih baterija, čineći ih ekonomičnijim izborom na duge staze. Njihova visoka učinkovitost čini ih idealnim za intenzivne aplikacije. Osim toga, ne zahtijevaju nikakvo održavanje, čime se smanjuju operativni troškovi i vrijeme provedeno na održavanju. Ova karakteristika čini ih izuzetno praktičnima za tvrtke koje žele minimizirati downtime. Garancija im zbog toga može trajati i do deset godina.

Obzirom da ne ispuštaju nikakve plinove, eliminira se potrebu za posebnim prostorima za punjenje i ventilaciju. Također, one se ne mogu pregrijati, što dodatno povećava njihovu sigurnost i pouzdanost. I mogu se puniti bilo gdje u skladištu, što dodatno poboljšava logistiku rada.

Predviđene su za tešku aplikaciju rada i idealne su za rad u smjenama. Punjenje im traje samo jedan sat, a nadopunjavanje je poželjno i ne utječe na performanse baterije. Za jedan sat rada viličara potrebno je samo 15 minuta punjenja, što omogućava kontinuiran rad bez dugih pauza. Takva fleksibilnost povećava učinkovitost i produktivnost.

Važnost razumijevanja karakteristika

Kada uspoređujemo klasične kiselinske baterije i modernije Li-ionske baterije, jasno je da novija tehnologija nudi brojne prednosti koje mogu značajno poboljšati učinkovitost i smanjiti troškove.

I bez obzira što su klasične kiselinske baterije i dalje relevantne za određene aplikacije, Li-ionske baterije predstavljaju budućnost zbog dugovječnosti, niskih troškova održavanja, sigurnosti i fleksibilnosti.

U konačnici, bez obzira na to koju vrstu baterije odaberete, važno je razumjeti njihove karakteristike i odabrati onu koja najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama i radnim uvjetima.

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM