Sigurnost u skladišnom poslovanju: Rizik se ne isplati

Skladišno poslovanje nije samo kompleksno nego i potencijalno opasno, zbog čega se iznimna važnost mora posvetiti upravo sigurnosnom aspektu. Rizici se nikako ne isplate, ali zato su benefiti sigurnih okruženja u skladištima značajni - povećavaju produktivnost i učinkovitost.

Naime, skladišna postrojenja imaju ogroman potencijal za nesreće zbog kombinacije ljudi koji se kreću u njima, teških tereta, vozila, regala i električne opreme. Ignoriranje sigurnosnih mjera može rezultirati ozbiljnim ozljedama, čak i smrtnim ishodima, što dovodi do visokih troškova i pravnih posljedica za kompanije. Ali i gubitka morala, samopouzdanja i motivacije kod zaposlenih koji su prošli traume.

Nesreće u skladištima

Skladišta su dinamična okruženja gdje nesreće mogu nastati iz različitih razloga pa je, u odnosu na druga radna okruženja, povećan rizik od nesreća. One se mogu dogoditi u svakom trenutku, često zbog događaja i faktora koji su mogli biti predviđeni i spriječeni. Primjerice, nepravilno rukovanje viljuškarima, nepravilno skladištenje tereta ili loše održavanje skladišne opreme mogu dovesti do ozbiljnih incidenata.

Unatoč postojećim sigurnosnim mjerama i zakonodavstvu, broj nesreća u skladištima je i dalje visok. Prema statistikama iz 2014., u Europskoj uniji je zabilježeno gotovo 3,2 milijuna nesreća koje su rezultirale najmanje četverodnevnim izostankom s posla. Nažalost, podosta je nesreća sa smrtnim ishodima - njih 3739. Dakle, jedna osoba pogine na 850 nesreća koje se dogode. Ove brojke naglašavaju potrebu za stalnim poboljšanjima u sigurnosnim mjerama.

Nesreća sa i bez smrtnog ishoda u sektoru transporta i skladištenja

Najčešći uzroci nesreća u skladištima često uključuju ljudsku pogrešku. Nedostatak održavanja, nedovoljna obuka zaposlenika, neiskustvo, te "laissez-faire" stav menadžmenta prema sigurnosnim propisima...

Nesreće u skladištima - uzroci

Specifični uzroci koji su zabilježeni u izvješćima uključuju nepravilne manevre viljuškarima, nepravilno ili loše stanje paleta, neovlaštene modifikacije opreme, preopterećenja i nepravilno skladištenje tereta, neravni podovi i blokirani prolazi, nečitljive ili nepostojeće sigurnosne oznake, loša kvaliteta obuke zaposlenika, loše osvjetljenje, nedostatak kontrola i eliminacije oštećenih komponenti...

Zakoni, regulative i standardi

Ako sve ovo nije dovoljno, sigurnost na radnom mjestu regulirana je zakonima i standardima, što znači da se njihovo neispunjavanje kažnjava. U Europi, standard EN 15635 pokriva sigurnost regala u skladištima.

Ugovorite već danas stučno ispitivanje i pregled vaše regalne opreme! Tko provodi ispitivanje i što sve uključuje, pročitajte u članku o usluzi ispitivanja regalne opreme.

Prema toj regulativi, poslodavci imaju dužnost osigurati zdravlje i sigurnost radnika u svim aspektima rada, dok radnici imaju obvezu slijediti upute o sigurnosti i prijaviti potencijalne opasnosti. Standardi se implementiraju na nacionalnoj razini u svakoj zemlji članici EU-a, što može biti složeno za tvrtke koje posluju u više država.

Natpisna skladišna ploča

Primjeri iz prakse pokazuju da tvrtke koje ne planiraju pravilno skladištenje tereta mogu biti suočene s velikim novčanim kaznama i odgovornošću za smrtne slučajeve. Tako je jedna firma bila kažnjena s 2,25 milijuna eura zbog nesreće u kojoj su plastične bale pale na zaposlenika i usmrtile ga. Postoji i slučaj gdje je jedna tvrtka iz područja kažnjena s više od milijun eura zbog smrti zaposlenika uzrokovane kolapsom metalnih listova.

Prevencija kao smjernica

Kako bi se smanjili rizici od nesreća, kompanije mogu poduzeti aktivne i pasivne mjere. Konkretnije, aktivne mjere su dobar dizajn instalacija, obuka vozača i edukacija o sigurnosti, korištenje ispravnih paleta u dobrom stanju, održavanje reda i čistoće u skladištu te preventivno održavanje i popravke. Pasivne mjere su fizičke barijere, zaštitne ograde i vodeće tračnice.

Srećom, sve te mjere prevencije većina poslodavaca razumije posljednjih godina, baš kao što razumiju i dužnost brige za radnike. Svjesni su da ignoriranje sigurnosti može dovesti do katastrofalnih posljedica, kako financijskih, tako i ljudskih. U konačnici, vrijedi ponoviti, neisplativo je riskirati i štedjeti na sigurnosnim mjerama.

Vezane datoteke

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM